Primul transplant medular la un copil cu beta-talasemie majoră, efectuat la Institutul Clinic Fundeni, este o reuşită


Medicii din Departamentul de Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni au efectuat primul transplant medular la un copil cu beta-talasemie majoră. Intervenţia a fost realizată în luna octombrie şi pacienta evoluează favorabil.
Pacienta este o fetiţă în vârstă de 7 ani din judeţul Dolj, dependentă de transfuzii de sânge lunare de la vârs­ta de 1 an. Fetiţa, aflată în eviden­ţa IOMC, a fost pregătită pentru trans­plant de medicul Ruxandra Pâr­log.
Pacienta a primit grefa de la sora ei, în vârstă de 10 ani, de la care au fost prelevate 150 ml de măduvă, apre­­ciată o „pierdere normală” şi ca­re se recuperează posttransplant prin trans­fuzie de sânge. Aceasta este eta­pa numită recoltare medulară, ur­ma­tă de celelalte etape: „filtrarea produsului medular, transferul în punga sterilă şi administrarea grefo­nului”, explică profesorul doctor Constantin Arion, coordonator pentru transplantul medular pediatric din cadrul Insti­tu­­tului Clinic Fundeni (ICF). În pre­zent, singurul tratament definitiv al bolii este transplantul allogenic de mă­duvă osoasă, ceea ce în termeni co­muni înseamnă transplant de la do­nator, în cazul de faţă de la sora pa­cientei. Recoltarea de măduvă osoa­să s-a realizat în serviciul ATI al Ins­titutului de Cardiologie Fundeni, me­dicii români beneficiind de contri­buţia reputatului specialist prof. dr Reuven Or din Israel.
Evo­luţia post­trans­plant este bună, ob­ţinându-se o grefare de 100% cu nor­malizarea com­pletă a hemo­gra­mei. Astfel, fetiţa a scă­pat de chinul transfuziilor, dar pentru a ţine sub con­­trol boala ea va ur­ma în continua­re terapie cu de­ferasirox, administrat pentru reduce­rea supraîncărcării cu fier a ţesuturilor, spune dr Anca Coliţă, Departamentul de Transplant Medular.
Conf. dr Dan Coriu, directorul medical al ICF, precizează că în ţara noastră sunt aproximativ 350-400 de copii şi adolescenţi cu această formă severă de talasemie. În fiecare an, în ţara noastră sunt depistate două cazuri noi de talasemie majoră. Din păcate, încă nu avem un program naţional de prevenţie şi o statistică privitoare la numărul persoanelor purtătoare a gene defecte ce provoacă talasemie minoră. Fără nici o contribuţie din partea Ministerului Sănătăţii, de câţiva ani, medicii din cadrul Departamentului de Transplant Medular, prin programe cu finanţare UE, au introdus diagnosticul molecular prenatal.
În acest sens, aici funcţionează un laborator unic, performant, la standarde europene, în care se pot efectua ana­lize complexe nu numai în cazuri de talasemie, ci şi în orice boală hematologică. Trebuie ştiut că sunt trei forme de talasemie: „minoră” – pacientul are doar una dintre gene afectate, pre­zintă anemie uşoară şi, adesea, nu are nevoie de tratament; „majoră” – pa­cientul are ambele gene afectate, are anemie severă; „intermedia” – pa­cientul are nevoie de transfuzii de sânge.
sursa jurnalul.ro
Reclame

Un răspuns

 1. Transplantul medular in Israel – o noua sansa pentru bolnavii de cancer

  In present numarul persoanelor diagnosticate cu cancer creste alarmant.Numai
  in România sunt 480,000 de persoane cu cancer sau leucemie, dintre care 100,000 au nevoie de tratament continuu. În fiecare an apar 3,000 de cazuri noi, iar boala omoară anual 49,000 de oameni.
  În ceea ce priveşte mortalitatea, suntem pe locul 2 la nivel european.

  Ce este cancerul?

  Cancerul reprezinta o categorie de boli caracterizate printr-o diviziune necobtrolata a unui grup de celule ,care au capacitatea de a invada tesuturi din organism.Celule;le canceroase se divizeaza si se inmultesc necontrolat,din pricina unor anomalii din AND-ul acestor cellule.
  In unele cazuri,aceste inmultiri haotice a celulelor pot duce pot duce la tumori malign.Acestea pot invada alte tesuturi sanatoase.

  Ce este leucemia?

  Leucemia este un cancer al celulelor sangelui. Celulele din sange sunt produse in maduva osoasa, care este un tesut prezent in majoritatea oaselor.

  In leucemie, maduva osoasa incepe sa produca prea multe leucocite (celulele albe) si uneori acestea nu-si mai indeplinesc functiile. Aceste celule se inmultesc in continuu, cand ar fi normal sa se opreasca din acest proces. Ele pot avea o diviziune celulara mult mai rapida decat celelalte celule.

  In timp, aceste celule anormale ajung sa inlocuiasca celulele normale – leucocitele, hematiile si trombocitele. Leucocitele au rolul de a ajuta organismul sa lupte cu infectiile. Hematiile au rolul de a asigura o buna oxigenare la nivel celular, necesara pentru o buna functionare a organismului, iar trombocitele ajuta in oprirea sangerarilor.

  In momentul cand aceste celule leucemice le inlocuiesc pe cele normale, sangele nu-si mai poate indeplini functiile. Ca urmare se pot produce sangerari si echimoze (vanatai) cu usurinta, poate exista o stare de oboseala continua sau persoanele in cauza se pot imbolnavi frecvent.

  Atunci cand vorbim de boli grave,niciodata nu ne gandim ca s-ar putea sa ni se intample chiar noua.Majoritatea oamenilor diagnosticati cu leucemie depend de un singur om care le poate salva viata.Pe langa tratamentele de baza ( chimioterapie si radioterapie) care aduc pacientul in stadiul de remisie totala singura posibilitate de vindecare este transplantul medular de la un donor compatibil.
  Putini sunt cei care au norocul de a avea frati compatibili care pot dona cellule stem sanatoase,astfel fiind nevoie sa se recurga la o banca de donatori.
  Pentru un pacient bolnav de leucemie fiecare secunda conteaza iar lista de asteptare este un impediment care l-ar costa viata.
  Israelul are al patrulea registru ca marime din lume cu donatori de maduva osoasa,spre deosebire de Romania.
  Pe langa aceasta,laboratoarele complet utilate,imreuna cu cele mai performante tehnologii vin in ajutorul cadrelor medicale de specialitate ale caror scop major este diagnosticarea si tratarea pacientilor.
  Israelul ofera practic toate serviciile medicale disponibile in Statele Unite si in Europa de Vest,atragand pacienti din intreaga lume datorita preturilor mult mai mici decat in occident.Unele departamente sunt singurele de acest gen.Medicii din Israel sunt renumiti pentru inalta instruire pe care o detin si care au imbogatit lumea cu descoperirile lor.De la transplant medular cu donatori inruditi sau neinrudiri la cellule extrase din cordonul ombilicat in loc de maduva osoasa combinate cu tratamente unice cu rezultate remarcabile ofera pacientilor bolnavi o oportunitate de tratament pe scara larga.
  Un astfel de tratament este si imunoterapia care este o optiune unica de tratament in bolile maligne prin care este controlat raspunsul imun al organismului impotriva cancerului detinand foarte multe avantaje si nu numai.
  Pe langa tratarea afectiunilor hematologice si oncologice,imunoterapia a fost aplicata cu o rata mare de success si in afectiunile neurologice degenerative(boala Alhzeimer,dementa,etc.), afectiuni reumatologice(artrita,scleroza multipla), afectuni oftalmologice degenerative, boli autoimmune impreuna cu diabetul si complicatiile acestuia.

  “Sute de mii de oameni sunt tratati in peste 10 de clinici ambulatorii si in mai mult de 70 de departamente de unitati specializate pe diferite afectiuni.Transplantul medular a avut o dezvoltare foarte mare in ultimi 30 de ani,a fost si este revolutionar pentru intreaga medicina prin aceasta metoda tratandu-se boli genetice(functionarea maduvei incorrect)ex:talasemia,boli autoimmune, boli maligne ( leucemie,limfoame,mielanom multiplu)”povesteste Prof.Dr.Reuven Or, directorul sectiei de transplant medular Hadassah Medical Center Jerusalem.

  “In primul rand, ceea ce este important de a intelege in cazul unui transplant medular este ca acesta nu presupune doar transferul de cellule stem de la donator la primitor, ci presupune faptul ca pacientului i se da un nou sistem imunitar acesta avand potentialul pentru a preveni boala,un nou system imunitare care poate recunoste celulele canceroase si de a lupta impotriva lor ceea ce sistemul imunitare a gazdei nu a reusit”, a mai spus acesta.

  Prof.Dr.Reuven Or se numara printre colaboratorii companiei de turism medical American Medical Center, centru condus de catre Dr.Harry Lee More.Aceasta ofera asistenta personala pacientilor si in urma documentarii cele mai potrivite tratamente medicalefiind o “punte de legatura” intre boala pacientului si cele mai de success expertise si tratamente medicale.Atat pacientul, cat si familia acestuia beneficiaza de asistenta personala, pe toata perioada deplasarii in Israel: cazare, transport, traducere documente medicale, probleme legate de birocratia locala. De asemenea, in unele cazuri, doctorii israelieni pot veni pentru consultatii in Romania.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: